Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

GIVE ME A SIGN project-εφημερίδα Καθημερινή

'Εμπνευση από παράνομες πινακίδες
Στο θέατρο «Συνεργείο» εικαστικοί μελετούν 150 επιγραφές
που αποξήλωσαν οι cleanjunkies

Του Δημητρη Pηγοπουλου

ΠΟΛΗ. Τον Οκτώβριο του 2008 οι cleanjunkies έπιασαν δουλειά. Με μια πένσα κι έναν κόφτη στο χέρι «καθάρισαν» μια μεγάλη περίφραξη από κάθε είδους παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Ακόμα και αν δεν ξέρετε τον συγκεκριμένο δρόμο, την οδό Γραβιάς στην Αγία Παρασκευή, είναι σίγουρο πως το θέαμα σάς είναι οικείο. Ολες οι ελληνικές πόλεις έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτήν τη σχεδόν νομιμοποιημένη αυθαιρεσία που ασχημαίνει ένα ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον.

Από εκείνο το βράδυ πέρασαν κιόλας δύο χρόνια. Αμέτρητες νύχτες, αμέτρητες εξορμήσεις καθαριότητας που απέδωσαν αμέτρητες πινακίδες σε μεγάλες λεωφόρους της Αττικής, αλλά και στους μικρούς άγνωστους δρόμους των αθηναϊκών προαστίων. Ποιος θα το έλεγε ότι 26 μήνες μετά το υλικό μιας αυθεντικά guerilla δράσης θα τροφοδοτούσε με έμπνευση 30 σχεδόν εικαστικούς καλλιτέχνες στο πλαίσιο μιας έκθεσης.

Το «give me a sign project» φέρνει μαζί τους cleanjunkies, την ηλεκτρονική ατζέντα deBop. gr, το θέατρο «Συνεργείο» και την Artville Gallery σε μια κοινή προσπάθεια να αναδειχθεί διαφορετικά το θέμα της αισθητικής κακοποίησης των ελληνικών πόλεων και ειδικά της Αθήνας. «Η ιδέα μάς απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό», εξηγεί ο Λευτέρης από τους cleanjunkies, «αναζητούσαμε τρόπους για να μεταδοθεί το μήνυμά μας. Και ένα καλλιτεχνικό project δείχνει σήμερα μια καλή αφετηρία».

Πώς ακριβώς «δουλεύει» το «give me a sign»; Οι cleanjunkies δεν μαζεύουν τις πινακίδες που αποξηλώνουν. Τις ξεφορτώνονται κατ' ευθείαν στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Για τις ανάγκες της έκθεσης πύκνωσαν τις νυχτερινές τους βόλτες που απέφεραν ένα «στοκ» της τάξης των 150 επιγραφών. «Το «κακό» είναι πως δυσκολευτήκαμε να βρούμε σημεία επέμβασης, δεν βρίσκαμε υλικό τόσο εύκολα όσο τις προηγούμενες φορές» σημειώνει ο Λευτέρης, συμπληρώνοντας σχεδον αμέσως: «Κακό για μας, καλό για την πόλη». Αυτές οι 150 πινακίδες μεταφέρθηκαν στο Συνεργείο, τον καλλιτεχνικό χώρο στη γωνία των οδών Λεωνίδου και Κολωνού.

Εκεί καταφθάνουν οι εικαστικοί για να αντλήσουν έμπνευση. Πρέπει να είναι έτοιμοι με τα έργα τους μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου όταν είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της έκθεσης στην Artville Gallery (Δεινοκράτους 12, Κολωνάκι).

Aλλά η έκθεση είναι ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα. Οποιος θέλει μπορεί να φέρει τις δικές του παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο Συνεργείο, Δευτέρα μέχρι Σάββατο, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. «Μιλάμε για μικρής κλίμακας πινακίδες που βρίσκουμε συνήθως σε δημόσια κτίρια ή πάνω σε δέντρα», διευκρινίζουν οι διοργανωτές.

Μέρος των εσόδων από τα έργα θα διατεθεί στο πρόγραμμα «Station Athens» για νεαρούς πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: